Home / Reisverhalen / 10 bezienswaardigheden in Arnhem centrum
Het centrum van Arnhem: een plek waar ik al vaker ben geweest, maar nooit echt ben geweest. Huh? Anouk, doe niet zo vaag. Kijk, ik ben vaak in Arnhem geweest om lekker te shoppen, terrasjes te pakken en dan weer, hup, de auto in te stappen richting huis. Maar de stad echt verkennen, alle bezienswaardigheden in het centrum van Arnhem bekijken, dat had ik nog nooit eerder gedaan. En Joey ook niet. En m’n moeder ook niet. 1 + 1 is euhm, 3. Op naar Arnhem met z’n 3’en om te ontdekken wat er te doen is in Arnhem centrum.
Wat is er te doen in het centrum van Arnhem? Om antwoord te krijgen op die vraag, deden we een Qula tocht: een soort speurtocht via je mobiel die je de leukste bezienswaardigheden van Arnhem laat zien. Althans, van het centrum van Arnhem. En zo hadden we een leuk dagje Arnhem en leerden we de stad op een heel andere manier kennen. Het viel ons alleen tegen dat er niet heel veel oude gebouwen in Arnhem centrum te vinden zijn. Tijdens onze tocht langs alle dingen die er te doen zijn in Arnhem kwamen we er pas later achter waarom dat zo is.
Word je al nieuwsgierig? Oké, ik zal jullie niet langer in spanning laten en meer vertellen over onze grappige, klunzige en eerlijke ervaringen en tips. Dit zijn de 10 leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Arnhem centrum.
Om te ontdekken welke dingen er te doen zijn in Arnhem centrum, bracht de Qula-tocht ons naar de eerste stop. Dit was Park Sonsbeek, een stadspark aan de rand van Arnhem centrum. In park Sonsbeek moesten we op zoek naar koeien. Die we niet konden vinden. Dus óf we keken of niet goed uit onze doppen, óf de koeien lopen in de winter niet in de wei.
Waarschijnlijk hadden we gewoon een beetje pech, want Park Sonsbeek schijnt in de zomer de ideale plek te zijn voor een middag picknicken en wandelen tussen het groen (en tussen de koeien?).
Vanuit stadspark Sonsbeek liepen we richting de trolleybussen. We hadden ze al even gespot toen we door Arnhem reden, maar het is toch leuk om ze eens van dichtbij te bekijken. Deze tip kun je dus niet overslaan tijdens je dagje Arnhem.
Een trolleybus is een elektrische bus die net als een tram rijdt via bovenleidingen. Hoewel de eerste trolleybus in Groningen reed, is Arnhem nu dé stad van de trolleybussen. En da’s best logisch, want Arnhem is nu de enige stad waar nog trolleybussen rijden. Hoewel wij ze alleen even op de foto hebben gezet, is het natuurlijk het allerleukst om daadwerkelijk een ritje te maken in deze bijzondere bussen.
We liepen door naar het Jansplein om op zoek te gaan naar de volgende bezienswaardigheid in Arnhem centrum: de Koepelkerk. Deze gereformeerde kerk is in 1837 gebouwd en heeft een, je raadt het niet, koepel. Bij deze kerk kregen we via onze interactieve speurtocht de vraag waarom er in Arnhem een koepelkerk is gebouwd.
Hoewel we een antwoord hadden verwacht als ‘een koepelkerk heeft een lagere toren’ of ‘een koepelkerk is kenmerkend voor het gereformeerd protestantisme’, was het juiste antwoord dat er in Amsterdam een koepelkerk stond en Arnhem zo’n zelfde koepelkerk wou nabouwen. Oké. Hoewel de koepelkerk leuk is om langs te lopen, ging onze aandacht meer uit naar het Taphuys aan de overkant (daarover later meer).
Na het bekijken van de koepelkerk, gingen we door naar de volgende kerk in Arnhem centrum. En die was best mooi. Gelovig of niet, het bezichtigen van kerken heeft toch altijd iets. Zeker de Eusebiuskerk: de bekendste kerk in Arnhem. Deze kerk uit de 15e eeuw heeft een glazen lift – en die zag er wel nice uit moet ik zeggen.
Of die lift echt zo nice is, zal altijd een raadsel blijven, want wij waren te Hollands om de entreeprijs van 15 euro te betalen. We leerden via de Qula-tocht wel dat er een beeld van Donald Duck boven op de kerk staat. Waar je met de glazen lift voor 15 ekkies komt. Potdomme, dat hebben wij dan weer moeten missen. Maar goed, wij moesten ook door naar de volgende bezienswaardigheden in Arnhem.
En één van die volgende bezienswaardigheden in Arnhem is de Waalse kerk. Want wat je ook zeker moet doen als je in Arnhem bent, is hier een kijkje nemen. De Waalse kerk zit in het centrum van Arnhem, 4 minuten loopafstand van de Eusebiuskerk. Deze kerk, ook wel de Agnietenkapel genoemd, werd opgericht door Franstalige vluchtelingen in de 16e eeuw. Tijdens de Slag om Arnhem is de Waalse kerk flink beschadigd en opnieuw opgebouwd. Eerlijk is eerlijk: we zijn snel langs de Waalse kerk gelopen en hebben deze tijdens ons dagje uit in Arnhem niet van binnen bekeken. Dus tja, wat moeten we er verder nog over zeggen? Op naar de volgende activiteit in het centrum van Arnhem.
Ben je benieuwd naar de dingen die er te doen zijn in Arnhem centrum als je van kunst houdt? Begin dan vooral om je heen te kijken bij de Waalse kerk, want daar vind je een gekleurde regenboog. Whaaa! Dit kunstwerk van Maria Roosen heet de Regenboogbrug en loopt over de Jansbeek van Arnhem.
Maar dat is nog niet alles, want ook streetart kun je spotten in Arnhem centrum. Wie alles wil zien, moet even een streetart route wandelen. Je komt dan onder andere langs een supermooi graffitiwerk op het Jan Dommeringpad richting de Janbinnensingel.
Na ons bezoekje aan het Airbone Museum at the Bridge begrepen we precies waarom er in deze Nederlandse Hanzestad nog maar weinig oude gebouwen te vinden zijn. Want natuurlijk, tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de Slag om Arnhem plaats. Wie geen geschiedeniskenner is: tijdens Operatie Market Garden probeerden de geallieerden de Rijnbrug in Arnhem in beslag te nemen. Dit bleek, na heel wat gevechten en verwoestingen, ‘a bridge too far’. In het Airbone Museum leer je via verschillende presentaties meer over de Slag om Arnhem. En mocht je nou nóg meer willen weten, dan kwebbelen de vrijwilligers in het museum graag verder. Het bezoeken van het Airbone Museum at the Bridge museum is gratis, maar je kunt een vrije gift in de giftenpot stoppen (wel zo lief).
Hoewel Airbone Museum at the Bridge met stip op één onze favoriete bezienswaardigheid in het centrum van Arnhem is, verdient Het Taphuys ook zeker een podiumplek. Zoiets leuks heb ik nog nooit gezien! Of eigenlijk zoiets lekkers. Het Taphuys in Arnhem is het coolste speciaalbierwalhalla in Nederland. Onze Qula-tocht stuurde ons hier overigens niet langs, maar wij konden het niet laten om hier vooral wel heen te gaan.
Bij het Taphuys in het centrum van Arnhem tap je helemaal zelf je biertjes. En je wijntjes overigens ook. Je hebt keuze uit een stuk of 100 speciaalbieren. Al zijn de biertjes donders duur, je wilt het liefst alles proeven. En oja, ik riep boos tegen m’n mam dat het zonde van haar geld is als ze het glas niet voltapt, maar je betaalt blijkbaar per hoeveelheid die je tapt.
DINERTIME! Na al die activiteiten en bezienswaardigheden in Arnhem begonnen onze buikjes te rammelen. Er zijn genoeg tips in Arnhem als het om restaurants gaat en dan wordt kiezen een karweitje. Gelukkig hoef je niet te kiezen voor één restaurant als je binnenstapt bij de Foodhall in het centrum van Arnhem.
Je kunt bij Foodhall Arnhem namelijk van alles en nog wat proeven: er is een carpaccio club, vietnamees, sushi bar, mexicaan, pizzeria, Thais restaurant en nog veel meer. Je bestelt via je QR-code en kunt je eten in het midden van de food court opeten. Joey was vooral fan van de taartjes. Ik vraag me nog steeds af hoe hij zoveel kan eten.
Zit je helemaal vol? Dan is het tijd voor het laatste uitje in Arnhem centrum uit mijn top 10. Een dagje uit in Arnhem betekent ook een avondje uit in Arnhem. En wat is er in Arnhem te doen als je van stappen houdt? Nou, dan zit je goed op de Korenmarkt.
Wij hadden in het Taphuys wel genoeg gedronken en kropen via de Korenmarkt rechtstreeks terug naar onze auto. Het echte nachtleven in Arnhem gaan we een andere keer wel meemaken. Misschien met een hotelletje in Arnhem centrum.
Hopelijk heb je genoten van mijn Arnhem tips en weet je nu précies wat voor dingen er te doen zijn in Arnhem centrum. Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke accommodatie, moet je vooral even mijn blog over Buitenplaats Petersburg lezen. Veel plezier en de groetjes!
Lees ook:
© 2023 reisrealiteit | KVK-nummer: 88794709 | btw-id: NL004651860B85 | privacyverklaring
Eén reactie