Search
Close this search box.

De 4 leukste plaatsen in Zeeland

Zeeland is wat mij betreft een van de meest bijzondere provincies in Nederland. Er zijn veel oude stadjes en op de verschillende eilanden is genoeg te zien en te doen. In februari 2023 gingen we op vakantie om de leukste plaatsjes van Zeeland te bekijken. We verbleven zelf in badplaats Renesse (spoiler: deze plaats staat niet in mijn top 4 leukste plaatsen) om Zeeland vanaf daar verder te ontdekken. Ieder stadje heeft natuurlijk zijn eigen charme en is op zijn eigen manier bijzonder. Toch heb ik een lijstje gemaakt met mijn favorieten. Wat mij betreft zijn dit de mooiste en leukste stadjes van Zeeland:

1. Middelburg

Middelburg is de grootste stad van Zeeland en daardoor is er genoeg te zien. Wij zijn hier een dag geweest, maar als je (net als wij) wat verder weg woont, zou ik gewoon lekker een vakantiedeal zoeken en langer in Middelburg verblijven. Tijdens een wandeling door deze leuke plaats in Zeeland, moet je deze plekken zeker bekijken:

Wat te doen in Middelburg

 • De Markt: Op het marktplein staat het stadhuis gebouwd in 1452 met daarin een museum. Iedere donderdag is er een weekmarkt.
 • Abdijtoren de Lange Jan: Lange Jan grenst aan de Nieuwe Kerk en de Koorkerk. Vanaf de 90,4 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht.
 • De Abdij: Een indrukwekkend complex met 900 jaar oude gebouwen. Vroeger was dit een klooster en later een provinciehuis.
 • Kuiperspoort: Een klein steegje met mooie, oude pakhuizen uit de tijd van de VOC. Wat mij betreft een van de mooiste plekken in Middelburg.
 • De Koepoort: De enige overgebleven stadspoort van Middelburg. Extra bijzonder is dat je nu kunt overnachten in de Stadspoort.
 • Kloveniersdoelen: Een rijksmonument uit 1607. Oorspronkelijk een opslagplaats voor de schutterij en nu een bioscoop en café.
 • Seismolen: De oudste overgebleven korenmolen van Middelburg. Gelegen langs het water aan de rand van het centrum.

 

Middelburg Zeeland

Restaurants in Middelburg

Je kunt in Middelburg ook heel goed eten en borrelen. Aanraders zijn een lunch bij koffietent RØST of een biertje bij Biercafé Vliegende Hollander. Middelburg is misschien niet de mooiste stad van Zeeland, maar mede dankzij de gezellige horeca absoluut wel de gezelligste!

2. Goes

Misschien wel de mooiste plaats in Zeeland is Goes. Het is de op drie na grootste stad, al voelt Goes alsnog klein en gemoedelijk aan. In een of twee dagen kun je prima de hoogtepunten van deze leuke stad in Zeeland bekijken.

Wat te doen in Goes

 • Stadshaven: Een haven met oude grachtenpanden midden in het centrum van Goes. Dit is het mooiste plekje van Goes, check de foto hieronder maar.
 • Grote Markt: De Grote Markt is dé plek om tot rust te komen op een van de terrasjes. Iedere dinsdag en zaterdag vindt hier de weekmarkt plaats.
 • Stadhuis: Vanaf 1410 gebouwd als stadhuis met later een gevangenis en een vleeshal. Nu is het Stadhuis van Goes een lunchcafé.
 • Maria Magdalenakerk: Een rooms-katholieke kerk uit de 12e eeuw en na een brand in de 16e eeuw heropgebouwd. Binnen zie je een mooi orgel.
 • Vuilstraat: Dit is het smalste straatje van Goes. Je bereikt de Vuilstraat door via de Koningstraat onder een kleine gevel met een zwaan door te lopen.
 • Historisch Museum De Bevelanden: De Bevelanden was vroeger een klooster en weeshuis, nu is het een historisch museum.
 • Slot Oostende: Dit grote gebouw was vroeger een kasteel. Inmiddels is Slot Oostende een grote bierbrouwerij met een winkel en hotel.

 

Goes Zeeland

Restaurants in Goes

Ben je na alle bezienswaardigheden in Goes wel toe aan wat ontspanning? Wat ons betreft is Het Postkantoor een fijne plek voor een diner of potje jeu de boules. Voor ontbijt en lunch is Jardin een dikke tip vanwege de rustige sfeer en verse ingrediënten.

3. Veere

Veere wordt door veel vakantiegangers omschreven als een van de mooiste plaatsjes in Zeeland. Dat vind ik op zich niet zo gek, want met zijn historische gebouwen en haven is Veere een bijzondere plek. Je kunt je goed vermaken in deze kleine, leuke stad in Zeeland.

Wat te doen in Veere

 • Oude Stadhuis: Aan het marktplein zit het 15e-eeuwse stadhuis met een indrukwekkende, oude gevel. Nu zit hier Museum Veere.
 • Haven: Veere was vroeger een belangrijk vissersdorp. Vanaf de kade heb je uitzicht over de jachthaven met zijn bootjes.
 • Grote Kerk: Een gigantische kerk voltooid in 1521 die vanaf heel Veere goed te zien is. Tegenover de kerk staat de Cisterne: een oude waterput.
 • Stadswallen: Wandel over de stadswallen en neem een kijkje in de Stenen Beer: een bastion met verbindingsweg uit de tijd van Napoleon.
 • Campveerse Toren: Een halfronde toren dat in de 15e eeuw is gebouwd als verdedigingswerk. Nu is het een herberg met restaurant.
 • Veerse Meer: Een 22 meter lang meer tussen Walcheren en Noord-Beveland. Op het meer kun je varen in een sloep, suppen of zeilen.
 • De koe: Een witte molen uit 1909 aan de rand van de stad. Om hier te komen, wandel je over de stadswallen en door een schapenweide.

 

Veere Zeeland

Restaurants in Veere

Er zijn in Veere genoeg leuke plekken waar je wat kunt eten en drinken. Suster Anna is een voorbeeld van zo’n plek. De eterij heeft een mooie gevel en achter is een gezellige stadstuin. Maar ook restaurant De Werf is een geliefd restaurant in Veere. Deze plek zit aan de haven en heeft een groot terras en gezellige serre.

4. Zierikzee

Een andere leuke plaats in Zeeland is Zierikzee. Het is niet heel groot, maar wel de grootste stad van eiland Schouwen-Duiveland. Er is wederom genoeg te zien en met alle leuke plekjes is het een goed idee om een dagtrip Zierikzee te plannen tijdens je vakantie in Zeeland.

Wat te doen in Zierikzee

 • Noordhavenpoort/Zuidhavenpoort/Nobelpoort: Drie verschillende stadspoorten uit de 14e eeuw die vroeger dienden als verdedigingswerken.
 • Stadhuismuseum: Museum gevestigd in het oude stadhuis. In het Stadhuismuseum leer je meer over de geschiedenis van Zierikzee.
 • Sint-Lievensmonstertoren: Deze 62 meter hoge toren was onderdeel van de kerk van Zierikzee. De rest van de kerk is door een brand verwoest.
 • Nieuwe Kerk: Na het afbranden van de gigantische Sint-Lievensmonsterkerk is er in 1848 op een andere plek een nieuwe kerk gebouwd.
 • Plein MontMaerte: Ook wel het Maarplein genoemd. Een plein waar kunstenaars samenkomen en waar je mooie graffiti spot.
 • Molen de Hoop en molen den Haas: Twee verschillende korenmolens. Molen Den Haas is gebouwd in de 17 eeuw en molen de Hoop in de 18e eeuw.

 

Zierikzee Zeeland

Restaurants in Zierikzee

In Zierikzee moet je zeker even plaatsnemen in de tuin van Zeeuwse Hemel. Wij kwamen er voor het proeven van een Zeeuwse bolus, maar ook lunchen en dineren kun je er goed. Voor het avondeten is Brasserie De Kaoie aan het water bij de Zuidhavenpoort een tip.

Samenvatting van de mooiste steden van Zeeland

Wat zijn de mooiste plaatsen in Zeeland?

 1. Middelburg
 2. Goes
 3. Veere
 4. Zierikzee

Wat zijn de grootste steden van Zeeland?

 1. Middelburg
 2. Vlissingen
 3. Goes

Wat is de mooiste plaats van Zeeland?

Goes is wat mij betreft de mooiste plaats van Zeeland. De oude stadshaven met zijn grachtenpanden is erg bijzonder om te zien en de historische gebouwen maken van Goes een historische plek.

Wat is de leukste plaats van Zeeland?

Middelburg vind ik een van de meest leuke steden van Zeeland. Hier zijn de meeste bezienswaardigheden en activiteiten en daarom kun je je in Middelburg prima een aantal dagen vermaken.

Wat is het leukste stadje van Schouwen-Duiveland?

Zierikzee is met zijn historische straten en gebouwen de grootste plaats in Schouwen-Duiveland. Andere leuke dorpjes in Schouwen-Duiveland zijn Renesse, Burgh-Haamstede en Dreischor.

Wat zijn de beste tips voor Walcheren?

Middelburg, Veere, Zoutelande, Vlissingen en Domburg zijn populaire plekken op het eiland Walcheren. Het is een goede tip om deze plaatsen te bekijken tijdens je vakantie in Zeeland.

Wat is het leukste deel van Zeeland?

Wat mij betreft is het eiland Walcheren het leukste deel van Zeeland. Met de plaatsen Middelburg, Veere, Zoutelande, Vlissingen en Domburg is er op Walcheren veel te doen en te zien. Maar ook Schouwen-Duiveland is onder toeristen een populair deel van Zeeland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook: