Search
Close this search box.

Merzouga woestijn in Marokko: mijn tips en ervaring

De plaats Merzouga in woestijngebied Erg Chebbi, daar ga ik heen. In eerste instantie planden we gewoon een stedentrip naar Marrakesh. Maar ja, als je voor een klein bedrag een 3-daagse trip kunt maken naar de woestijn van Marokko, dan wil je dat natuurlijk ZEKER even meepakken. Dus boekten we een tour van Mararkesh naar Merzouga om de Sahara te ontdekken. En dat was me een avontuur!

Desert camp Merzouga Sahara

Mijn eerlijke en grappige verhaal over Merzouga in Marokko

Eerlijk, ik wist niet of ik nu moest lachen of huilen tijdens de lange bustocht, pijnlijke kamelentocht en koude overnachting in het tentenkamp. Dit is mijn eerlijke ervaring inclusief tips voor Merzouga.

Van Marrakesh naar Merzouga: een pittige trip

Het is vroeg in de ochtend als de buschauffeur ons ophaalt bij het hotel in Marrakesh. We stappen gehaast in een klein busje, waar Joey met zijn lange benen niet in past. Maar goed, dit busje brengt ons wel langzaam richting het westen van Marokko. We hebben een hele tocht voor de boeg, want zonder pauzes duurt zo’n rit ongeveer 9 uur. Onderweg verlaten we het busje voor wat fotostops. We komen eerst bij  het Atlasgebergte, daarna bij het onwijs mooie UNESCO dorp Aït-Ben-Haddou en nog heel even in het stadje Ouarzazate.

Van Marrakesh naar Merzouga Aït Ben-Haddou Marokko Tinghir rondreis Marokko

Onderweg overnachten in de Dades vallei van Marokko

Na een hele reis is het tijd voor een lange pauze: een overnachting in de Dades vallei. Het hotel hier is zeker niet luxe, maar hey, ze hebben wel een prima diner en ontbijt. De volgende dag rijden we verder naar de palmbomen van Tinghir en het berberdorp inclusief kloof Toudgha El Oulia. Ik ben wel blij dat we een georganiseerde tocht hebben geboekt, want we komen langs bijzondere plekken die we anders niet hadden gezien. Na nog wat uren in de bus komen we eindelijk aan bij de Erg Chebbi woestijn van Marokko en de plaats Merzouga.

Pijnlijke kamelenrit door het zand van de Sahara

Ik stap op de kameel en als iedereen zit, schommelen we vooruit. JEEEETJE, wat is dit eng! Na een uur wordt het donker en zien we wat lichtjes schitteren in de verte. Zou dit onze desert camp zijn? Helaas, we hobbelen stug door. Oké, die lampen daar iets verderop dan? Of die daarachter? Nope, ook dit is niet ons tentenkamp. Mijn benen doen ontiegelijk veel pijn en ik wil echt een keer van dit beest af. Waarschijnlijk denkt het beest daar hetzelfde over (mens, ga eens van mijn rug af). Na 2,5 uur komen we ein-de-lijk aan bij ons desert camp van Merzouga. Ik kan niet meer lopen van de spierpijn in mijn benen, ik ben moe en niet te genieten.

Kamelenrit Erg Chebbi Merzouga

Overnachten in een Erg Chebbi desert camp

We krijgen ons desert camp te zien. We kozen tijdens het boeken van onze excursie naar Merzouga voor een minder luxe (maar goedkoper) tentenkamp. Deze heeft geen douches, geen wifi en gedeelde wc’s, maar wel ruime tenten met grote bedden. We eten met z’n allen tajine in het tentenkamp onder het genot van wat drankjes die we hebben meegesmokkeld. Na het diner worden we getrakteerd op een gezellig kampvuur. De berbers zingen enthousiast en wij trommelen wat mee. Dit is echt een fijne afsluiter van een heftige reis van Marrakesh naar Merzouga. 

De zonsopkomst in de Merzouga woestijn

De volgende ochtend besluiten wij om niet met de kameel terug te gaan, maar boeken we een 4×4. We (vooral ik) hebben nog steeds spierpijn van gisteren en vinden de kamelenrit achteraf gezien toch wel zielig. Waar de rest van de groep voor zonsopkomst vertrekt, mogen wij iets langer slapen en vanuit ons desert camp in Erg Chebbi genieten van de prachtige zonsopkomst. We wandelen naar een luxer tentenkamp, krijgen thee, leren hoe je een sjaal om je hoofd wikkelt en maken foto’s terwijl de zon opkomt. Wauw! Daarna is het tijd om de woestijn van Erg Chebbi te verlaten. We racen terug met de 4×4 waar Joey heldhaftig op het dak van de auto zit en ik minder heldhaftig in de auto zelf. We hebben totaal geen spijt van onze keuze om niet met een kameel terug te gaan.

Merzouga Erg Chebbi woestijn Merzouga woestijn Marokko zonsopkomst

De laatste uren van onze 3-daagse excursie

We zijn weer terug in de bewoonde wereld van Merzouga waar de bus op ons staat te wachten. We stappen in en rijden vandaag in één dag terug van Merzouga naar Marrakesh. We maken op de terugweg geen fotostops meer, maar nemen alleen pauzes voor een kop koffie en wat te eten. De terugreis valt me erg tegen en is een stuk saaier en vermoeiender dan de heenweg. Ik ben dan ook heel blij om na ongeveer 12 uur (!) terug te zijn in het toeristische Marrakesh. Al was die rust in de Merzouga woestijn van Marokko ook wel fijn…

Algemene tips voor Merzouga in de Erg Chebbi Sahara

Helaas konden we niet alles in Merzouga doen (balen!), maar we hebben wel een handig overzicht gemaakt met tips. Hierin staan nog veel meer activiteiten, bezienswaardigheden, hotels en andere tips voor jouw tour naar Erg Chebbi.

Wat is er te doen in Merzouga in Marokko?

Tip 1. Maak een kamelenrit naar je desert camp

Dit is een van de bekendste activiteiten en de eerste dingen waar je aan denkt bij de Erg Chebbi woestijn. Je kunt kameelrijden als losse activiteit bijvoorbeeld boeken via GetYourGuide.

Tip 2. Ga quad rijden door de duinen van Erg Chebbi

Hou je van snelheid? Dan moet je in Merzouga zeker met een quad door de duinen rijden. Wij hebben dit zelf niet gedaan, maar zagen wel mensen voorbij racen.

Tip 3. Maak kampvuurmuziek bij je desert camp

Ik vond deze activiteit echt een beloning na een lange reis naar Merzouga. De lokale berbers steken ’s avonds een kampvuur aan en beginnen samen met jou te zingen en trommelen.

Tip 4. Bezoek het dorp Merzouga

Hoewel je bij Merzouga vooral denkt aan de woestijn, bestaat deze plek niet alleen uit zand. Het dorp zelf ligt gewoon aan een verharde weg en heeft enkele restaurants en een 4×4 automuseum.

Tip 5. Ga overnachten in Erg Chebbi de woestijn

Om je ervaring compleet te maken, moet je zeker ook overnachten in de woestijn van Erg Chebbi. Wij sliepen in een eenvoudig desert camp, maar je kunt ook voor een luxe desert camp of een hotel in Merzouga kiezen.

Sunrise Palace Hotel Merzouga boekenSunrise Palace hotel Merzouga

Hoe kom je in Merzouga vanuit Marrakesh?

De gemakkelijkste manier is om een 3-daagse woestijntour te boeken van Marrakesh naar Merzouga. Het vervoer, de overnachtingen en de maaltijden zijn dan inclusief én je stopt onderweg op wat leuke plekken. Een andere optie is om zelf te rijden via de N9 en N10 weg. Je bent dan ongeveer 8,5 uur onderweg.

Hoe kom je in Merzouga vanuit Fez?

Ook vanuit Fez kun je een voordelige tour boeken naar Merzouga met maaltijden, overnachtingen en een kameeltocht. Dit is gemakkelijker en goedkoper dan alles zelf regelen. Als je wel zelf een auto huurt, rijd je in ongeveer 7 uur van Fez naar Merzouga via de N13.

Wat is het mooiste hotel in Merzouga, Marokko?

Het Sunrise Palace hotel is absoluut het mooiste hotel van Merzouga. Boek dus zeker even een nacht als je nog geen hotel hebt in de grote Erg Chebbi woestijn van Marokko. Dit hotel is absoluut een stuk luxer dan ons desert camp.

Wat is het meest luxe desert camp in Erg Chebbi?

Zoek je een glamping ervaring in de Merzouga woestijn van Marokko? Bij Mouhou Desert Camp kun je pas echt bijzonder overnachten. Dit is een traditioneel desert camp, maar dan wat luxer.

Hoeveel dagen in Merzouga is het best?

De meeste mensen verblijven 1 nacht in de woestijn van Merzouga. Dit kan ook prima, want naast logeren in je tentenkamp en je verplaatsen op een kameel, met een quad of in een 4×4, kun je niet veel doen in de woestijnen van Erg Chebbi.

Is Merzouga en Erg Chebbi veilig?

Ik heb me geen enkel moment onveilig gevoeld in de woestijn van Merzouga. Dit komt doordat je altijd met een lokale gids op pad gaat. Ik zou Erg Chebbi zeker niet zelf verkennen. Je hebt geen internet en alle duinen lijken op elkaar, dus de kans is groot dat je dan verdwaalt.

Wat is de temperatuur in de woestijn van Marokko?

In de woestijn van Marokko is het weer erg wisselvallig. Hoewel de temperatuur in de zomer kan oplopen naar 30 tot 40 graden, is het ’s avonds vaak erg koud in de Sahara. In de winter kan de temperatuur dalen tot het vriespunt, dus het is zeker aan te raden om laagjes te dragen en een warme trui mee te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook: