Search
Close this search box.

Arthur’s Seat beklimmen: tips voor de berg van Edinburgh

Vandaag beklimmen we Arthur’s Seat, de hoogste “berg” in Edinburgh. We hebben vooraf op internet al heel wat reisblogs gelezen en Instagram reels gekeken over wat we in het Schotse Edinburgh echt niet mogen overslaan. Volgens de experts is Arthur’s Seat beklimmen een van de leukste dingen in Edinburgh. Dus ja, dan willen we deze actieve tip zeker niet overslaan.

Arthurs' Seat beklimmen

Wat is er speciaal aan de berg in Edinburgh?

Voordat we Arthur’s Seat beklimmen, zoeken we nog even wat achtergrondinfo op. Vooral Joey is dol op weetjes en een ware geschiedenis-nerd. Hij googelt wat raak en zo komen we erachter dat Arthur’s Seat waarschijnlijk is vernoemd naar koning Arthur en dat het eigenlijk een vulkaan is. De laatste uitbarsting was 350 miljoen jaar geleden en inmiddels kun je deze berg in Edinburgh beklimmen.

Hoe hoog is Arthur’s Seat?

Nog een leuk weetje: Arthur’s Seat is 251 meter hoog. En dat is eigenlijk helemaal niet zo hoog (yes, dat scheelt weer met klimmen!). Qua vorm lijkt Arthur’s Seat wel echt op een berg, maar vanwege de hoogte kun je het net zo goed een heuvel noemen. Arthur’s Seat is wel het hoogste punt van Edinburgh en, spoiler, je hebt een fantastisch uitzicht over de stad.

Het startpunt van onze beklimming

Vanuit ons hotel in Edinburgh pakken we de bus richting Palace of Hollyroodhouse. Vol enthousiasme en tegelijkertijd half verzopen van het miezerige, Schotse weer, wandelen we richting de berg. Het is even zoeken waar we heen moeten, maar aan de achterkant van Palace of Hollyroodhouse zit een parkeerplaats en daar weer achter begint de route naar Arthurs’ Seat.

Arthur’s Seat routes

We lezen online dat er verschillende routes zijn om Arthur’s Seat te beklimmen. Dit zijn ze:

Routes Arthurs' Seat

Rode route

 • 2 uur wandelen in totaal
 • Middelmatig, route naar links

Blauwe route

 • 1-2 uur wandelen in totaal
 • Gemakkelijk, route naar rechts

Groene route

 • 20-30 minuten in totaal
 • Moeilijk, kort en veel klimmen

 

Wij volgen het bordje met daarop ‘Arthur’s Seat summit’ en komen daarna geen borden of kleuren tegen. We maken het onszelf makkelijk door de meute maar gewoon te volgen en dezelfde route te lopen die iedereen volgt. Is het route rood? Is het route blauw? Ik heb geen idee, want het is allemaal heerlijk onduidelijk. Volgens mij lopen we op de stippellijn waar je zowel route rood als route blauw ziet.

Het beklimmen van de hoogste berg van Edinburgh

Welke route we lopen maakt uiteindelijk niet meer heel veel uit. We gaan in ieder geval de goede kant op en het klimmen is goed te doen. Er wandelen zelfs mensen met kinderen en honden naar boven. Dan moet het ons zeker lukken, toch? Verbaast zien we dat we razendsnel halverwege de berg zijn. Ooooh dan! En wij maar denken dat Arthur’s Seat beklimmen misschien wel net zo pittig is als de Christoffelberg die we vorig jaar hebben beklommen. Gelukkig niet.

Arthur's Seat route Joey berg Edinburgh Arthur's Seat afdalen

Op de top: uitzicht en veel wind

Aan het einde veranderen de modderige zandpaden in steile rotsen en stenen. Maar we zijn er bijna! Nadat we toch nog even met handen en voeten omhoog klauteren staan we na ongeveer een half uur op de top van Arthur’s Seat. Arthur’s Seat beklimmen was easy peasy, maar wat wel een uitdaging is, is op de top staan zonder omver te waaien. Het Schotse weer zorgt voor een harde wind wat maakt dat we het liefst snel weer naar beneden willen.

Is Arthur’s Seat de moeite waard?

We nemen wat foto’s op de top van de berg en genieten van het uitzicht over Edinburgh. Het uitzicht over de stad is namelijk echt prachtig! Nu snap ik wel waarom er zoveel toeristen naar het hoogste punt van de stad klimmen. Ik ben het in ieder geval helemaal eens met de mening van al die andere reisbloggers: Arthur’s Seat beklimmen is zeker iets wat je moet doen als je in Edinburgh bent. Het is de korte beklimming meer dan waard.

Anouk Arthurs' Seat beklimmen Anthony's Chapel Edinburgh

Hoe lang doe je over het beklimmen van Arthur’s Seat?

Afhankelijk van de route die je neemt, doe je ongeveer 1 uur over de totale route. Het duurt ongeveer een half uur om naar de top van Arthur’s Seat te klimmen en 20 minuten om weer beneden te komen. Reken daar een fotomoment van 10 minuten boven op de berg bij op en je doet er een uur over. Wij hebben onderweg een extra stop gemaakt bij St. Anthony’s kapel en waren in totaal iets langer dan een uur bezig met het beklimmen van Arthur’s Seat.

Tips om Arthur’s Seat te beklimmen

Ben je van plan om Arthur’s Seat te beklimmen? Dan hebben we hier nog wat handige tips voor je:

 • Kies een dag uit waarop het niet regent of sneeuwt. Het is en blijft Edinburgh. En wanneer het regent of ijzelt, kunnen de rotsen aardig glad zijn.
 • Kies een rustig tijdstip uit. Arthur’s Seat is 24/7 toegankelijk, dus je kunt gaan wanneer je wilt, ‘s ochtends vroeg is het bijvoorbeeld een stuk rustiger.
 • Draag goede schoenen. Lichte wandelschoenen zijn top, maar ook op sneakers haal je de top van Arthur’s Seat wel.
 • Neem warme kleding mee. Al ga je in de zomer, op de top van Arthur’s Seat is een koud briesje.
 • Volg het pad. Bind je niet te veel vast op de routes, maar volg het hoofdpad en je komt vanzelf op de top van Arthur’s Seat.
 • Bezoek het bijliggende Palace of Hollyroodhouse. Als je daar toch in de buurt bent, kun je je beklimming net zo goed combineren met een bezoek aan het paleis.

 

Arthur’s Seat beklimmen is een leuke, sportieve activiteit tijdens je verblijf in Edinburgh. Wil je nog meer bergen in Schotland beklimmen? Bekijk dan eens alle tips voor hiken in Schotland. Er zijn in dit land genoeg prachtige natuurgebieden te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Lees ook: